Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
maroxan`s brewery
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziChyba mnie nie zrozumiałeś - chodzi mi o słód wędzony Castle Malting - oni posiadają w ofercie TYLKO słód wędzony na torfie, czyli tzw. Whisky. Co wypisuje dystrybutor to inna sprawa.
Żadnych innych nie wyczuwam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedziCo prawda nie mam porównania.
Comment
-
-
Zabutelkowano 42x0.5L
Comment
-
-
$18 Szczypta umiarkowania
$18 Szczypta umiarkowania
11.11.2011 - przelano na cichą
Comment
-
-
$20 Patyczek
$20
Patyczek
Słód Monachijski 15EBC Castle 4200g
Słód melanoidynowy 40EBC Castle 300g
Słód Zakwaszający We - 100g
Słód Cara 9EBC Castle- 300g
Słód Cara 20EBC Castle - 150g
Chmiel Simcoe 12,2% 25g granulat
Chmiel Cascade 30g szyszka
Chmiel Amarillo 15g szyszka
Drożdże US-05
17 litrów wody
Zacieranie:
52 - 20min
62 - 5min
72 - 50min
78 -mash out
Wysładzanie do pełnego fermentora, a potem jeszcze parę litrów
Chmielenie 65min:
Od razu po wysłodzeniu do gara 25g Simcoe
15` - Amarillo
5` - Cascade 15g
0` - Cascade 15g po wyłączeniu grzania
-----------------------------
Wyszło 21L, celuje w 15blg...ale jutro się okaże jaka wydajność.
Ma być odwzorowaniem stylu AIPA, zamiast Pale Ale użyłem Monachijskiego w celu wydobycia wybitnie słodowego charakteru - co wyjdzie...zobaczymy.
Tak poza tematem...stuknęło 20warek, a dziesiątą przegapiłem
W tym wszystkim był: Jeden kwas...jedna średnia, reszta jest udana.
A co do smaków...wiedzą Ci co kosztowali
Comment
-
-
$18 -wczoraj zabutelkowano 41x0,5L
...moglo byc wiecej, ale jedna poszła w kanał z powodu uszkodzenia butelki przez kapslownicę.
Comment
-
-
$19 Czerwone
$19 Czerwone - zabutelkowano 42x0.5L
Comment
-
-
$21 Robotnicze Ale
$21
Robotnicze Ale
Słód Monachijski 25EBC Castle 2000g
Słód Pilzneński 2000g
Słód Zakwaszający We 50g
Słód Amber 46EBC Castle 200g
Chmiel Hallertauer Tradiotion 6,4% 20g granulat
Chmiel Pilgrim 10% - półtorej szczypty
Drożdże US-05
15 litrów wody
Zacieranie:
Woda 71c - wsypanie słodów - ustalenie temperatury na poziomie 66-68c, dolałem wody w celu ew. korekty - pozostawione bez opieki na jakieś 85minut
Potem wysładzanie cieplejszą wodą niż zwykle w celu dezaktywacji enzymów.
Chmielenie 60min:
HT od razu przed zagotowaniem
Pilgrim - parę minut później
-----------------------------
Wyszło 21L, 11blg
Chłodzi się na balkonie - jutro zadanie drożdży.
Całość zacierana w lodówce turystycznej z powodu problemów interpersonalnych...i teraz najważniejsze: na klatce schodowej wysładzanie również.
Chmielenie już w garnku w kuchni.
Nie odbyło się bez problemów - zatkało się podczas filtracji i trwała zamiast -20-40min, to tyle że hej. Rada - nie przerywać filtracji...może się zatkać.
Spodobało mi się to z tego powodu, iż nie trzeba myć zaschniętego garnka po zacierze, a w czasie zacierania zagotowałem sobie wodę do wysładzania.
Gdyby nie problemy z filtracją, to byłby całkiem niezły czas.
Comment
-
-
$22 Kozak
$22
Kozak
Słód Monachijski 25EBC Castle 2500g
Słód Wiedeński Castle 1500g
Słód Pszeniczny Steinbach - 520g
Słód Abbey Malt 40-50EBC Castle - 200g
Słód Aroma 100EBC Castle- 200g
Słód Caraaroma 350EBC Castle - 50g
Słód zakwaszający We 50g
Cukier trzcinowy 500g
Chmiel Styrian Goldings 4,5% 30g
16 litrów wody
Zacieranie:
Wsypanie słodów do 72,5c>ustalenie temperatury na poziomie 69c
Wysładzanie do pełnego fermentora, a potem jeszcze parę litrów
Chmielenie 60min:
Od razu po wysłodzeniu do gara wrzucony chmiel
-----------------------------
Wyszło 21L 16blg
Jutro rano:
Zadanie drożdżami THG
Comment
-
-
$20 Patyczek i $21 Robotnicze Ale
Obie warki zostały jakiś czas temu zabutelkowane, 2x40x0.5L
----------------------------
:::trochę prywaty:::
Mam troszkę opóźnienie we wpisach...
...
...była i nawet jedna awantura o zbyt częste warzenie...mam nadzieję, że jakoś rozeszło się po kościach...i znów wrócę do łask...ehh
Comment
-
-
$22 Kozak
W międzyczasie...zbyt długo był na burzliwej...na szczęście nic mu nie dolega.
Zlany na cichą...odstoi parę dni na balkonie i do butelek...
------------------------
Następne plany na wykorzystanie gęstwy THG już się knują
Choć inwentarz słodowy prawie pusty...coś się wymyśli
Comment
-
-
$22 Kozak
$22 Kozak
Zabutelkowany dziś 60x0.33L i 1x2L - potężna butelka po jakimś niemieckim lagerze.
Comment
-
-
$23 Wiedeń
Pierwsze warka w tym roku
Słody odważone
$23
Wiedeń
Słód Wiedeński Castle 3.5kg
Słód Cara 20EBC 0.5kg
Słód Melanoidynowy 40EBC 0.15kg
Chmiel Hersbrucker 4% 40g
Chmiel Liberty 4% 15g i 5g Styrian Goldings
15 litrów wody
Zacieranie:
52c - 10min
62c - 25min
72c - 45min
Wysładzanie do pełnego fermentora
Chmielenie 60min:
Hersbrucker - w 5min całość
Liberty i Styrian Goldings - 5minut przed wyłączeniem palnika
-----------------------------
Wyszło 21L -11blg
Już schłodzone do temp 23st.
Zadanie drożdżami Urquell
Nachmielona brzeczka smakuje cholernie dobrze...
Może wiedeński słód przyniesie jakieś nowe smaczkiLast edited by maroxan; 2012-01-10, 21:40.
Comment
-
-
$24 Pils
Warzone wczoraj z rana
$24
Pils
Słód Pilzneński 3.5kg
Słód Monachijski 15EBC CM 0.7kg
Słód Melanoidynowy 40EBC 0.1kg
Słód Zakwaszający 0,15kg
Chmiel Perle 6% jakoś ponad 40g - w wadze skończyła się bateria - i pojawił się napis LOL
Chmiel Lubelski 2,5% szyszka - 30g (tak na oko pół pojemnika po kawie Ricore)
14 litrów wody
Zacieranie:
52c - 10min
62c - 35min
72c - 35min
Wysładzanie do pełnego fermentora, a potem jeszcze parę litrów
Chmielenie 60min:
Perle - w 5minucie
Lubelski - w 45 i przed wyłączeniem palnika [po połowie zasypu
-----------------------------
Wyszło 22L - 12blg
Zadanie drożdżami Wyeast 2000 Budvar Lager
Comment
-
Comment