maroxan`s brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maroxan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 179

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Chyba mnie nie zrozumiałeś - chodzi mi o słód wędzony Castle Malting - oni posiadają w ofercie TYLKO słód wędzony na torfie, czyli tzw. Whisky. Co wypisuje dystrybutor to inna sprawa.
    No cóż, może będzie pijalne...
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie

    Comment

    • maroxan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.03
      • 179

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Chyba mnie nie zrozumiałeś - chodzi mi o słód wędzony Castle Malting - oni posiadają w ofercie TYLKO słód wędzony na torfie, czyli tzw. Whisky. Co wypisuje dystrybutor to inna sprawa.
      Co prawda nie mam porównania, w smaku tylko lekka wędzonka.
      Żadnych innych nie wyczuwam.
      Cogito ergo sum vampiras
      moje skromne warzenie
      ________________
      Nasze fotografie

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
        Co prawda nie mam porównania.
        Wpadnij na którąś szkółkę z tym piwem, albo z resztką tego słodu. Chyba 4 grudnia będę robić.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • maroxan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 179

          #79
          Zabutelkowano 42x0.5L
          Cogito ergo sum vampiras
          moje skromne warzenie
          ________________
          Nasze fotografie

          Comment

          • maroxan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.03
            • 179

            #80
            $18 Szczypta umiarkowania

            $18 Szczypta umiarkowania
            11.11.2011 - przelano na cichą
            Cogito ergo sum vampiras
            moje skromne warzenie
            ________________
            Nasze fotografie

            Comment

            • maroxan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 179

              #81
              $20 Patyczek

              $20

              Patyczek

              Słód Monachijski 15EBC Castle 4200g
              Słód melanoidynowy 40EBC Castle 300g
              Słód Zakwaszający We - 100g
              Słód Cara 9EBC Castle- 300g
              Słód Cara 20EBC Castle - 150g

              Chmiel Simcoe 12,2% 25g granulat
              Chmiel Cascade 30g szyszka
              Chmiel Amarillo 15g szyszka

              Drożdże US-05

              17 litrów wody

              Zacieranie:
              52 - 20min
              62 - 5min
              72 - 50min
              78 -mash out

              Wysładzanie do pełnego fermentora, a potem jeszcze parę litrów

              Chmielenie 65min:

              Od razu po wysłodzeniu do gara 25g Simcoe
              15` - Amarillo
              5` - Cascade 15g
              0` - Cascade 15g po wyłączeniu grzania
              -----------------------------

              Wyszło 21L, celuje w 15blg...ale jutro się okaże jaka wydajność.
              Ma być odwzorowaniem stylu AIPA, zamiast Pale Ale użyłem Monachijskiego w celu wydobycia wybitnie słodowego charakteru - co wyjdzie...zobaczymy.

              Tak poza tematem...stuknęło 20warek, a dziesiątą przegapiłem
              W tym wszystkim był: Jeden kwas...jedna średnia, reszta jest udana.
              A co do smaków...wiedzą Ci co kosztowali
              Cogito ergo sum vampiras
              moje skromne warzenie
              ________________
              Nasze fotografie

              Comment

              • maroxan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.03
                • 179

                #82
                $18 -wczoraj zabutelkowano 41x0,5L
                ...moglo byc wiecej, ale jedna poszła w kanał z powodu uszkodzenia butelki przez kapslownicę.
                Cogito ergo sum vampiras
                moje skromne warzenie
                ________________
                Nasze fotografie

                Comment

                • maroxan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.03
                  • 179

                  #83
                  $19 Czerwone

                  $19 Czerwone - zabutelkowano 42x0.5L
                  Cogito ergo sum vampiras
                  moje skromne warzenie
                  ________________
                  Nasze fotografie

                  Comment

                  • maroxan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.03
                    • 179

                    #84
                    $21 Robotnicze Ale

                    $21

                    Robotnicze Ale

                    Słód Monachijski 25EBC Castle 2000g
                    Słód Pilzneński 2000g
                    Słód Zakwaszający We 50g
                    Słód Amber 46EBC Castle 200g

                    Chmiel Hallertauer Tradiotion 6,4% 20g granulat
                    Chmiel Pilgrim 10% - półtorej szczypty

                    Drożdże US-05

                    15 litrów wody

                    Zacieranie:
                    Woda 71c - wsypanie słodów - ustalenie temperatury na poziomie 66-68c, dolałem wody w celu ew. korekty - pozostawione bez opieki na jakieś 85minut

                    Potem wysładzanie cieplejszą wodą niż zwykle w celu dezaktywacji enzymów.

                    Chmielenie 60min:

                    HT od razu przed zagotowaniem
                    Pilgrim - parę minut później
                    -----------------------------

                    Wyszło 21L, 11blg
                    Chłodzi się na balkonie - jutro zadanie drożdży.

                    Całość zacierana w lodówce turystycznej z powodu problemów interpersonalnych...i teraz najważniejsze: na klatce schodowej wysładzanie również.
                    Chmielenie już w garnku w kuchni.
                    Nie odbyło się bez problemów - zatkało się podczas filtracji i trwała zamiast -20-40min, to tyle że hej. Rada - nie przerywać filtracji...może się zatkać.

                    Spodobało mi się to z tego powodu, iż nie trzeba myć zaschniętego garnka po zacierze, a w czasie zacierania zagotowałem sobie wodę do wysładzania.
                    Gdyby nie problemy z filtracją, to byłby całkiem niezły czas.
                    Cogito ergo sum vampiras
                    moje skromne warzenie
                    ________________
                    Nasze fotografie

                    Comment

                    • maroxan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.03
                      • 179

                      #85
                      $22 Kozak

                      $22

                      Kozak

                      Słód Monachijski 25EBC Castle 2500g
                      Słód Wiedeński Castle 1500g
                      Słód Pszeniczny Steinbach - 520g
                      Słód Abbey Malt 40-50EBC Castle - 200g
                      Słód Aroma 100EBC Castle- 200g
                      Słód Caraaroma 350EBC Castle - 50g
                      Słód zakwaszający We 50g
                      Cukier trzcinowy 500g

                      Chmiel Styrian Goldings 4,5% 30g

                      16 litrów wody

                      Zacieranie:
                      Wsypanie słodów do 72,5c>ustalenie temperatury na poziomie 69c

                      Wysładzanie do pełnego fermentora, a potem jeszcze parę litrów

                      Chmielenie 60min:

                      Od razu po wysłodzeniu do gara wrzucony chmiel

                      -----------------------------

                      Wyszło 21L 16blg

                      Jutro rano:
                      Zadanie drożdżami THG
                      Cogito ergo sum vampiras
                      moje skromne warzenie
                      ________________
                      Nasze fotografie

                      Comment

                      • maroxan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.03
                        • 179

                        #86
                        $20 Patyczek i $21 Robotnicze Ale

                        Obie warki zostały jakiś czas temu zabutelkowane, 2x40x0.5L

                        ----------------------------
                        :::trochę prywaty:::

                        Mam troszkę opóźnienie we wpisach...
                        ...
                        ...była i nawet jedna awantura o zbyt częste warzenie...mam nadzieję, że jakoś rozeszło się po kościach...i znów wrócę do łask...ehh
                        Cogito ergo sum vampiras
                        moje skromne warzenie
                        ________________
                        Nasze fotografie

                        Comment

                        • maroxan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.03
                          • 179

                          #87
                          $22 Kozak

                          W międzyczasie...zbyt długo był na burzliwej...na szczęście nic mu nie dolega.
                          Zlany na cichą...odstoi parę dni na balkonie i do butelek...

                          ------------------------

                          Następne plany na wykorzystanie gęstwy THG już się knują
                          Choć inwentarz słodowy prawie pusty...coś się wymyśli
                          Cogito ergo sum vampiras
                          moje skromne warzenie
                          ________________
                          Nasze fotografie

                          Comment

                          • maroxan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.03
                            • 179

                            #88
                            $22 Kozak

                            $22 Kozak

                            Zabutelkowany dziś 60x0.33L i 1x2L - potężna butelka po jakimś niemieckim lagerze.
                            Cogito ergo sum vampiras
                            moje skromne warzenie
                            ________________
                            Nasze fotografie

                            Comment

                            • maroxan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.03
                              • 179

                              #89
                              $23 Wiedeń

                              Pierwsze warka w tym roku
                              Słody odważone

                              $23

                              Wiedeń

                              Słód Wiedeński Castle 3.5kg
                              Słód Cara 20EBC 0.5kg
                              Słód Melanoidynowy 40EBC 0.15kg

                              Chmiel Hersbrucker 4% 40g
                              Chmiel Liberty 4% 15g i 5g Styrian Goldings

                              15 litrów wody

                              Zacieranie:
                              52c - 10min
                              62c - 25min
                              72c - 45min

                              Wysładzanie do pełnego fermentora

                              Chmielenie 60min:
                              Hersbrucker - w 5min całość
                              Liberty i Styrian Goldings - 5minut przed wyłączeniem palnika

                              -----------------------------

                              Wyszło 21L -11blg

                              Już schłodzone do temp 23st.
                              Zadanie drożdżami Urquell

                              Nachmielona brzeczka smakuje cholernie dobrze...
                              Może wiedeński słód przyniesie jakieś nowe smaczki
                              Last edited by maroxan; 2012-01-10, 21:40.
                              Cogito ergo sum vampiras
                              moje skromne warzenie
                              ________________
                              Nasze fotografie

                              Comment

                              • maroxan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.03
                                • 179

                                #90
                                $24 Pils

                                Warzone wczoraj z rana

                                $24

                                Pils

                                Słód Pilzneński 3.5kg
                                Słód Monachijski 15EBC CM 0.7kg
                                Słód Melanoidynowy 40EBC 0.1kg
                                Słód Zakwaszający 0,15kg

                                Chmiel Perle 6% jakoś ponad 40g - w wadze skończyła się bateria - i pojawił się napis LOL
                                Chmiel Lubelski 2,5% szyszka - 30g (tak na oko pół pojemnika po kawie Ricore)

                                14 litrów wody

                                Zacieranie:
                                52c - 10min
                                62c - 35min
                                72c - 35min

                                Wysładzanie do pełnego fermentora, a potem jeszcze parę litrów

                                Chmielenie 60min:

                                Perle - w 5minucie
                                Lubelski - w 45 i przed wyłączeniem palnika [po połowie zasypu
                                -----------------------------

                                Wyszło 22L - 12blg

                                Zadanie drożdżami Wyeast 2000 Budvar Lager
                                Cogito ergo sum vampiras
                                moje skromne warzenie
                                ________________
                                Nasze fotografie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X